poniedziałek, 17 marca 2014

Browar w Leżajsku


Znakomitej jakości ogromne złoża źródlanej wody bez konieczności jej uzdatniania zadecydowały o wybudowania w Leżajsku zakładu produkującego znakomity napój powstały ze słodu, wody i chmielu, poddany fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży. O walorach aromatyczno - smakowych gotowego piwa decyduje ekstrakt słodowo-chmielowy brzeczki.
szyszki chmielu


Pracę w Browarze znalazło wielu mieszkańców Leżajska i okolicznych wiosek. Ludzie wyjechali do Berlina na gruntowne przeszkolenie w zakresie technologii produkcji tego napoju.

Produkcję piwa rozpoczęto 2 stycznia 1978 roku. Pierwszym dyrektorem Zakładów Piwowarskich był Stanisław Boroń.

Pierwsze wzmianki o warzeniu piwa w Leżajsku datują się na rok 1525, kiedy to król Zygmunt I Stary nadał miastu przywilej jego ważenia i zabronił „szynkować obce piwa i inne trunki”.

Pierwszy browar powstał przy leżajskim zamku. Liczne pożary i wojny doszczętnie niszczyły kolejne odbudowywane zakłady.

W 1657 roku, w wyniku zawieruchy wojennej browar zamkowy się spalił. Odbudowany cztery lata później, został ponownie strawiony przez ogień. W ówczesnych browarach, stosujących proste paleniska oraz dymowe suszarnie słodu, często dochodziło do zaprószenia ognia, kończącego się pożarem całego zakładu. Po serii pożarów browaru już nie odbudowano, a leżajscy piwowarzy kontynuowali pracę w browarach rolniczych, zlokalizowanych w okolicznych dobrach ziemskich.

Około 1899 roku powstał nowy browar fabryczny, założony przez III Ordynata Romana Potockiego. Pierwszym znakiem towarowym browaru był drukowany na etykietach herb Potockich. W 1901 roku dzierżawcą browaru w Leżajsku, został przedsiębiorca Feiwel Stollbach, który prowadził zakład do roku 1905. Browar działał aktywnie jeszcze w 1912 roku, zarządzany przez spadkobierców Stollbacha. I wojna światowa oraz kryzys gospodarczy spowodowały zamknięcie browaru w Leżajsku.

W latach 70. XX wieku, kiedy zdecydowano się na budowę obecnie istniejącego browaru ulokowano zakład już w innym miejscu, na obrzeżach miasta, w pobliżu Starego Miasta. Teren został włączony do miasta. Browar w Leżajsku (ul. II Armii Wojska Polskiego 5) wybudowany został w latach 1972-1977.

Znakomitym mecenasem promującym Leżajsk był Mattheus Dietvorst - dyrektor Browaru w Leżajsku.
Pamiętam świetny koncert holenderskiego zespołu ZWO De Makrele, który zorganizował Mattheus Dietvorst 6 czerwca 2008 roku w Muzeum Ziemi Leżajskiej, dając mieszkańcom Leżajska ogromną radość. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...